Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори неофициален сигнал: Кандидатът на социалистите е на преден план да поеме ЕК

30 юни 2019, 22:43 часа • 2676 прочитания

Последната информация от срещата на лидерите в Брюксел за избор на нов председател на Европейската комисия е, че най-вероятно за този пост най-голяма подкрепа ще получи Франс Тимерманс, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Според източници на националното радио, Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за тази позиция, ще получи поста на председател на Европейския парламент. Решението не е окончателно, тъй като все още няма официално потвърдена информация за резултатите от срещата. Световни медии информираха, че преговорите ще продължат и утре.

По-рано днес, преди самата среща, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изборът за ключовите постове в ЕС "никак няма да е лесен". Тя предупреди че натискът в последния момент за заемане на най-високите длъжности в ЕС ще бъде предизвикателство, предвид разделението между държавите-членки.

"Заради начинът, по който са поставени нещата, консултациите няма да бъдат много прости, меко казано", заяви Меркел, най-влиятелният политически лидер в блока, при пристигането си за преговорите между 28-те държавни и правителствени ръководители в Брюксел.

Същевременно българският премиер Бойко Борисов застана зад Манфред Вебер - така, както и преди седмица. Но шансовете на Вебер постепенно стават все по-малки, след като се появи информация, че и на срещата на Г-20 европейските лидери са тръгнали в посока, която не е в полза на Вебер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес