Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори ден преговори за коалиция в Германия - на фокус е бъдещето на ЕС

08 януари 2018, 10:22 часа • 1105 прочитания

Бъдещето на Европейския съюз ще бъде във фокуса на втория кръг от предварителните преговори между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".

На втория ден от сондажите председателите на партиите - Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) - ще обсъдят в отделен кръг политиката, която Берлин трябва да води спрямо Брюксел през следващите четири години. Очаква се партиите от потенциалната нова голяма коалиция да обявят позицията по предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на ЕС.

Въпреки сериозните различия по редица въпроси, в първия ден от преговорите партиите демонстрираха желание за компромис.

Припомняме, че три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни сондажи, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско. Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на вече започналата седмица преговорите ще продължат в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер.

Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари. Дотогава партиите трябва да преценят трезво дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.

Работните екипи на Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП постигнаха съгласие за налагане на забрана за даване на интервюта за медии през следващите дни, в които са в ход предварителните преговори за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Представителите на партиите демонстрираха единодушие по въпроса, като аргументираха решението си с желанието да предотвратят медийното влияние на изхода от предварителните преговори.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес