Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСУ: Русия рязко е увеличила ракетите Калибър в Черно море

10 октомври 2022, 11:36 часа • 6778 прочитания

Руските войски рязко са увеличили броя на ракетоносителите си в Черно море, съобщиха от Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили. В момента там има 6 кораба, включително 2 подводници, а 40 ракети "Калибър" са насочени към Украйна. Общо 11 кораба на руските окупатори маневрират край бреговете на Крим, сочат данните на командването.

На 9 октомври вечерта бе нанесен ракетен удар от Черно море в посока Очаково. В резултат на това бяха повредени 8 къщи, а един цивилен бе ранен.

„Остава актуална заплахата от ракетни удари и атаки от дронове-камикадзе както от посока море, така и от въздуха, и от временно окупираната суша“, се подчертава в сводката.

В ранните часове тази сутрин, 10 октомври, руската армия извърши ракетни обстрели от посока на Каспийско море. Няколко експлозии прозвучаха в центъра на Киев, има загинали и ранени.

По-рано журналистът Юрий Бутусов обърна внимание на факта, че руснаците започнаха да използват ракети по-рядко, което може би означава, че се стремят да натрупат резерви за масирана атака в определени направления. Според него на свиканото днес заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация ще бъде одобрена стратегия, с която Русия ще се опита да обърне хода на войната в своя полза.

"Изглежда, че Русия ще се опита да повтори същата стратегия с големи сили, с която започна "първия и втория етап на специалната операция". Според журналиста руското командване може да направи нов опит да унищожи системата за ПВО на Украйна, за да установи господство във въздуха по направленията на главните удари. Това по-специално се доказва от назначаването за нов командир на руските войски в Украйна - на командващия Въздушно-космическите сили на Руската федерация Сергей Суровикин. Бутусов смята, че окупаторите се опитват да разкрият системата за противовъздушна отбрана с помощта на иранските дронове. Освен това те ще продължат с терористичните атаки срещу жилищни сгради в Запорожие, Николаев и Харков, тъй като по този начин руските генерали смятат, че "изолират" тези райони на бойни действия, пише още Бутусов. Той прогнозира и, че руснаците ще поразяват електроснабдителни съоръжения в градовете, жп гарите в района на река Днепър и  стратегически мостове, за да извадят от строя комуникационната система на Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес