Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връщат се и убиват: Почти 500 души са убити и пострадали от ръцете на руските "герои"

26 септември 2024, 10:12 часа • 1360 прочитания

За две години и половина от началото на войната в Украйна са загинали най-малко 242 души - в резултат от престъпления, извършени от върнали се в Русия участници във войната. Други 227 са получили тежки травми, показва изследване на Верстка.

От 4 до 12-годишни: Все повече деца стават жертви на завърналите се руски "герои" (СНИМКИ)

Убийства 

По данни на изданието от началото на войната, завърналите се от фронта военнослужещи са извършили най-малко 211 престъпления със загинали. 114 от тях са квалифицирани като убийства, чиито жертви са 139 души. В други 64 случая са образувани дела за нанасяне на тежки телесни повреди - в резултат на тези престъпления са починали 64 души.

Още: Русия прие окончателно закон обвиняеми да избягват съд, ако подпишат договор с армията

Битов характер

Повечето от престъпленията са с битов характер или се случват след употреба на алкохол. Бившите затворници убиват по-често, в сравнение с другите върнали се от войната, а така също по-често извършват престъпления срещу жени.

Ужасяващ ръст на престъпленията с оръжие в Русия, тя скри статистиката

Смекчаващо вината обстоятелство

При това участието във войната почти винаги е смекчаващо вината обстоятелство при произнасяне на присъдата. От 292 публикувани присъди, които журналистите са анализирали, едва в 15% съдиите не са отчели тяхното участие в бойните действия като смекчаващо вината обстоятелство.

Още: В руския парламент се сетиха, че изграждат армия от престъпници (ОБЗОР - ВИДЕО)

 Събиране на данните

При преброяването на загиналите и пострадалите от ръцете на руските военни журналистите са отчели информация за престъпленията на военни, открита в руски публични източници - съобщения в медиите и съдебните картотеки. В подборката на "Верстка" са и дела, чиито фигуранти са 246 помилвани или условно освободени бивши затворници и 180 военнослужещи.

Руски военни сеят СПИН в окупираните територии: Русия се страхува за репутацията си, не изследва хомосексуалния фактор

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес