Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време е да се смени името "копейка": Националната банка на Украйна е категорична

02 септември 2024, 17:33 часа • 5683 прочитания

Време е да се възстанови историческата справедливост и да се премахне названието "копейка" от украинските монети. С тази инициатива излезе Националната банка на Украйна, обяснявайки подробно на официалния си сайт мотивите за такова предложение.

"Копейка" следва да бъде заменена с "шаг" - именно така са се наричали дребните монети в обращение на територията на днешна Украйна през XVI-XVII век. Това е уникално название за монетите, което не е познато в други езикови култури и широко присъства в класическата украинска литература, например в произведенията на Тарас Шевченко, Леся Украинка и други писатели, се казва в съобщението.

По този начин ще бъдат възродени историческите традиции в паричното обращение и ще се насърчи дерусификацията, пише още в мотивите.

Още: В руско училище се появи първи “Z” клас (СНИМКИ)

"Името "копейка" е символ на московската окупация. Днес украинският народ си връща всичко, което беше несправедливо откраднато от него и осакатено от наративите на Кремъл. Време е да възстановим справедливостта на паричната система, да изчистим паричния суверенитет и от най-малката връзка с каквото и да било, свързано с Москва. Имаме собствена, чисто украинска дума за обозначаване на дребни монети - това е думата "шаг", обяснява управителят на Националната банка Андрий Пишни.

Зеленски: Украйна няма да продължи транзита на руски газ

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес