Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Володимир Зеленски покани Си Дзинпин в Украйна

29 март 2023, 10:25 часа • 2019 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към един стратегически важен лидер, който още не го е посетил в Киев - китайския президент Си Дзинпин.

"Готови сме да го видим тук", каза украинският лидер в интервю за Associated Press. "Искам да разговарям с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война. Но през цялата тази година, повече от една година, не съм имал".

Европейският съюз също опитва да принуди Китай да проведе дипломатически разговори с Украйна и да опита да посредничи между страната и Русия, но за справедлив и приемлив за двете страни мир, а не за такъв, какъвто Пекин и Москва искат.

ОЩЕ: ЕС притиска Си Дзинпин да говори със Зеленски, Китай не е предложил нищо на Украйна

Пекин предлага мирен план за Украйна в 12 точки, но никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии.

Владимир Путин заяви пред Си Дзинпин, когато китайският лидер бе в Москва, че този документ може да сложи край на войната. Само че той е неприемлив за Украйна и партньорите ѝ, тъй като Киев ще трябва да направи териториални отстъпки. Зеленски вече заяви, че няма да отстъпи територии.

Зеленски има друга мирна формула в 10 стъпки, която ЕС официално подкрепи преди дни. Тя включва изтегляне на руските сили, включително марионетните.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес