Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна: Има и украински, и руски успехи, но малки (ВИДЕО)

26 октомври 2023, 09:38 часа • 10431 прочитания

Украинската армия е успяла да осъществи напредък на фронта в западната част на Запорожка област – там, където е основното направление на украинската контраофанзива (Орехов – Токмак – Мелитопол). Това се доказва от геолокализирани видеокадри, при това от руски източник – известният военен телеграм канал "Двама майори". Кадрите са западно от Работино (населеното място се намира на 10 километра южно от Орехов) и показват горящ танк "Леопард 2" на 47-ма щурмова бригада, която е основна ударна сила на украинската армия в Западното Запорожие:

Още: "Говорят за война, но не за нашата": Украйна се притеснява да не остане без подкрепа заради Израел

В сутрешните си обзори известните руски военни телеграм канали "Рибар" (основан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук) и WarGonzo (основан и поддържан от Семьон Пегов) не казват нищо за това направление на фронта – само Пегов в едно изречение съобщава за украинска атака при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов), без да уточнява резултата. Сутрешната сводка на украинския генщаб е лаконична – провеждаме настъпателна операция, причиняваме загуби на врага в жива сила и техника. Украинският военен наблюдател Константин Машовец обаче твърди, че руснаците са отстъпили от северозападните покрайнини на Новопокроповка (13 километра южно от Орехов) – засега визуално потвърждение с геолокализирани видеокадри няма. Руското военно министерство пък твърди, че са отблъснати малки като мащаб атаки, подкрепени с бронирана техника, близо до Работино, Новопокроповка и Върбово.

Що се отнася до Херсонска област и река Днепър – фронт, който при голям украински пробив ще означава почти сигурно сриване и на руската отбрана в Запорожието, тревогата на руските военни блогъри какво става се запазва. Семьон Пегов пише в сутрешния си обзор, че украинците не се отказват да пробият през Пойма (10 километра източно от Херсон и 4 километра източно от Днепър) и Песчановка (14 километра източно от Херсон и 3-4 километра източно от Днепър), за да се овладее кръстовището на пътища М-14 и М-17, които се ползват от руснаците за ротация на военните части и снабдяване. От украинските позиции дотам има само 5 километра, предупреждава Пегов. "Рибар" обаче пише, че при Песчановка и при Подстепно (20 километра източно от Херсон и 3-4 километра източно от Днепър) имало неуспешни украински атаки през изминалото денонощие. Пегов добавя, че е имало руски опит да бъде върнато село Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от Днепър), но не казва какъв е резултатът – явно не е положителен за руснаците. В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обаче изрично се подчертава, че само няколко руски военни блогъри говорят за украински действия по Днепър, които са по-мащабни от обичайните тактически операции и че засега няма визуално потвърждение чрез геолокализирани видеокадри за допълнително украинско настъпление в този район.

В участъка на фронта "Времевски", по направлението Велика Новоселка – Бердянск, на границата между Запорожка и Донецка област, "Рибар" казва, че руснаците си върнали силна позиция североизточно от Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка). За руски напредък по определени позиции в този участък има потвърждение с геолокализирани кадри още в предишните два дни, но няма генерална промяна на голямата картина там – украинците държат линията Старомайорско – Урожайно, на 10-тина километра южно от Велика Новоселка.

Авдеевка

По отношение на най-голямата битка от известно време, показателно е обобщението в сутрешния обзор на "Рибар" - успешно защитаваме пепелището (терикон) при коксовия завод на север от Авдеевка, но има силни дъждове и това намалява интензивността на боевете. Пегов също твърди, че руснаците защитават терикона – противно на всички визуални доказателства, че изобщо не са го превзели и това е сива зона, в която истински контрол няма нито една от двете страни. Ръководителят на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш също твърди, че пепелището е сива зона: При Авдеевка: Русия развя знамето на победата, Украйна го изпепели с дрон (ВИДЕО)

Потвърден руски напредък има северозападно от Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка) – това е в посока към терикона, но посоката, която е заета от руските сили досега, а не пробив през линията на украинците от известното дотук от геолокализирани видеокадри:

Украинският генщаб уточнява, че конкретно е спряна руска атака при Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) – тоест, това е подходът от терикон към жп линията, използвана за логистика за Авдеевка. Общо са отбити 15 руски пехотни атаки през изминалото денонощие, а при Маринка – отново 20, там в последните 3 дни е по-горещо.

Междувременно излязоха и сателитни данни, показващи, че до 23 октомври руснаците са загубили най-малко 109 единици тежка военна техника (танкове, БТР-и, бронетранспортьори и т.н.) при бясната атака към Авдеевка. А преди 2 дни руският военен телеграм канал "ВоенКор" съобщи, че руснаците са били успешно изтласкани от украинците при Бердичи (10 километра северозападно от Авдеевка).

Още: "Студът пречи": Изтече ли времето на украинската контраофанзива?

Другите направления на фронта в Украйна

При Бахмут потвърдени промени в позициите няма. Украинският генщаб обаче съобщава за 10 отбити опита за руски пехотни контраатаки – от север, при Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут) и от юг, при Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Семьон Пегов информира за пореден опит за украинско настъпление от Клещеевка и Андреевка, но го определя за неуспешен, а "Рибар" потвърждава, че боевете се водят по жп линията източно от двете населени места.

По отношение на направлението към Купянск и линията Кремена – Сватово няма никакви руски хвалби за успехи през последното денонощие. Украинският генщаб съобщава за 13 спрени руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и Петропавловка (7 километра източно от Купянск). В Луганска област боевете при Макеевка (20 километра югозападно от Сватово) и Надя (15 километра западно от Сватово) продължават без някоя от двете страни да направи решителен пробив.

Още: Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес