Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война на дронове: Защо руската ПВО не сработи (ВИДЕО)

31 май 2023, 13:00 часа • 13815 прочитания

Рано сутринта на 30 май в Москва и Московска област бе извършена атака с дронове

До момента точният брой на дроновете не е известен. Военното министерство на РФ съобщи за осем дрона, които уж са свалени. Руските телеграм-канали съобщаваха за от 25 до 32 дрона, повечето от тях, свалени от дърветата, три - попаднали в жилищни блокове.

Какво е известно

Блоковете, в които са се врязали дроновете, се намират в Нова Москва и на Профсъюзната улица и Ленински проспект. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи за двама пострадали, хоспитализация не се е наложила. 

Части от няколко дрона са паднали в Подмосковието, в единия от случаите това е с. Раздори, което се намира на 10 км от резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово.

Руската страна обвини Украйна за атаката, от Киев не са потвърдили причастността си към нападението, но и не отричат. 

"Може би не всички дронове са готови да атакуват Украйна и искат да се върнат при създателите си", каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Какво казват експертите

Военните анализатори са единодушни, че руската система на ПВО не се е справила с атаката.

Според украинския военен летец Роман Свитан "пробивът е пълен", а руската система на ПВО има пробойни. Той уточнява, че случилото се не е масова вълна, за да бъде такава трябва да има около сто дрона. По думите на Свитан цели на бъдещите атаки може да бъдат военни обекти в Московския регион. 

Той допълва, че няма смисъл да се предявяват претенции към военното министерство на Русия, тъй като не е възможно да се затвори Москва. 

"Няма такъв механизъм за пълното затваряне на Москва и Русия. За да се затвори Москва са необходими стотици ракетни комплекси", обясни Свитан.

Ян Матвеев е съгласен с мнението, че системата на ПВО не може да защити Москва от дроновете. Според него системите "Панцир" не са достатъчни, а масовото им производство не е възможно. Системите С-400 са безполезни срещу дроновете. 

Според него атаката е психологическа, а целта й е да се отклони вниманието на противника.

"Подобна атака не може да има военен резултат, дори ако нито един дрон не бъде свален. Толкова скъпи дронове е по-изгодно да се насочват към военни цели, например в окупирания Крим", допълва Матвеев за изданието "Важные истории".

Как реагира пропагандата

Руските държавни медии получиха указание да отбележат "успешната работа на ПВО" и бързата реакция на московските власти. Също така трябваше да се подчертае, че "целта на провокацията" не е постигната, а жителите са проявили "спокойствие и издържливост".

ОЩЕ: Да се махаме оттука: Московчани усетиха от първо лице атаките с дронове (ВИДЕА)

През втората половина на деня атаката бе коментирана и от Путин, наричайки я отговор на руския удар по щаба на военното разузнаване на Украйна. Работата на руската ПВО президентът нарече "удовлетворителна", като отбеляза, че "има върху какво да се работи."

ОЩЕ: Пригожин към руското военно министерство: Вонящи твари (ВИДЕО)

Детайли

Атаката с дронове в Москва се случи на фона на учестени масирани удари на руската армия по Украйна. Основната цел на обстрелите е Киев. През май руските военни се прицелиха в украинската столица 17 пъти. В нощта срещу 30 май Киев бе атакуван с ударни дронове, загина 33-годишна жена, 13 души са ранени.

На 29 май началникът на Главното управление на разузнаването на украинските въоръжени сили Кирило Буданов коментира: "Всеки, който се опита да ни уплаши, мечтаейки, че това ще има ефект - много скоро ще съжалява. Нашият отговор няма да се забави. Всички ще видят това."

На 29 май кметът на Киев Виталий Кличко се обърна към главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни: "Ако руснаците могат да създават кошмари в столицата на Украйна, защо жителите на Москва - столицата на Русия, си почиват? Тези неща биха могли да се правят така, че всеки да от тях да усети какво е да живееш в такива условия, в които Киев живее вече година и половина."

ОЩЕ: 29 май 2023 г. - детски писъци и взривове в Киев (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес