Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военните в Русия ще изключват мобилните мрежи при извънредно положение

16 август 2023, 11:41 часа • 3703 прочитания

Правителството на Русия е внесло Стратегия за развитие на комуникационните връзки до 2035 година, която предполага създаването на механизъм за съвместно използване на радиочестоти от силовите структури и гражданските оператори на комуникационни връзки. В случай на въвеждане на извънредно положение връзката преминава напълно под контрола на силовите ведомства, които ще могат да изключват гражданските мрежи. Според някои експерти инициативата може да подобни качеството на мобилната връзка, тъй като "в мирно време" операторите ще имат достъп до диапазони, които сега са заети от военните, пише в своя статия руското издание "Коммерсант".

Конкретно предложението звучи така - създаване на механизъм за съвместно използване и динамично управление на радиочестотния спектър за развитието на мобилната връзка с "възможност за управление за специални потребители чрез ограничаване на използването на радиочестотите от граждански потребители."

За целта ще бъде създадена определена организация - оператор на техническите средства, която ще получи честоти, предназначени за съвместно използване на "съвременни и перспективни поколения на мобилната връзка."

Още: В Русия: Звънят нощем, заплашват с уволнение

От руското министерство на цифровото развитие са потвърдили промените, допълвайки, че те ще бъдат съгласувани с представители на отрасъла.

Според експертите възможността за съвместно използване на радиочестотите ще позволи да се подобни качеството на мобилната връзка, тъй като операторите ще имат достъп до диапазони, които в момента са заети от военните. 

По-рано съвместното използване на граждански и военни честоти от определен диапазон беше предложено за разгръщането на мобилната 5G мрежа. За това са необходими честоти в диапазона 3,4–3,8 GHz, които в Русия за заети от специалните служби. 

"Срам ме е от поколението ни": Стотици глобени пенсионери в Русия, изразили антивоенна позиция

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес