Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният шеф на НАТО каза докога Украйна няма да получава изтребители

04 юли 2023, 11:00 часа • 5554 прочитания

Председателят на Военния комитет на НАТО лейтенант-адмирал Роб Бауер обяви кога най-накрая Украйна ще може да получи модерни западни изтребители.

Това няма да се случи, докато не приключи продължаващата контраофанзива, заяви той на 4 юли пред британската радиостанция LBC. "Дискусията за изтребителите е важна, но тя няма да бъде решена в краткосрочен план за тази контраофанзива", заяви нидерландският военноморски офицер.

"Обучението на тези пилоти, обучението на техниците, осигуряването на логистична организация, която действително да може да поддържа тези самолети, няма да бъдат налични преди тази контраофанзива", допълни той, цитиран от Kyiv Independent.

Бауер отбеляза, че дори без изтребители Украйна има предимство пред Русия по отношение на обучението, бойния дух, мотивацията и западното оръжие. Според адмирала украинските сили може да пробият руската отбрана, но "това ще отнеме време".

Няколко държави от така наречената "коалиция за изтребители" обещаха да предоставят на Киев или самолети F-16, или необходимото обучение. Сред тези страни са Великобритания, Нидерландия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия, Франция и САЩ.

Както Нидерландия, така и Дания проявиха готовност да прехвърлят изтребители F-16 от своите запаси.

Президентът Володимир Зеленски обаче се оплака на западните си партньори, че графикът за обучение на украинските пилоти се забавя. Според върховния главнокомандващ на Украйна генерал Валерий Залужни липсата на модерни изтребители затруднява контранастъплението.

ОЩЕ: Дания заменя своите F-16 с F-35 по-рано от планираното - Украйна печели

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес