Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Влошава се ситуацията с ядрената безопасност в Запорожие": МААЕ след удар с дрон край централата

18 август 2024, 17:31 часа • 6298 прочитания

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че ситуацията с ядрената безопасност в окупираната Запорожка атомна електроцентрала се е влошила след нападение с дрон в близост до съоръжението. Новината съобщава Reuters. 

Подробности за атаката с дрон

Представители на МААЕ съобщиха, че е извършен удар с дрон извън зоната за сигурност на окупираната Запорожка атомна електроцентрала.

Смята се, че дронът е експлодирал близо до езерата за охлаждане и на около 100 метра от електропровода Днепър - единствената 750-киловолтова линия, захранваща електроцентралата.

Екипът на МААЕ посети мястото на удара и забеляза щети, вероятно причинени от дрон, оборудван с експлозиви. Отбелязва се, че този път няма жертви или щети на оборудването на централата. 

Гроси изрази загриженост за ядрената безопасност и призова всички страни да се придържат към пет конкретни принципа, установени за защита на централата. ОЩЕ: ООН де факто поиска Русия да върне АЕЦ Запорожие на Украйна

Чий е ударът по централата?

МААЕ не каза кой е нанесъл удара в събота, но нейният екип, разположен в Запорожие, каза, че щетите изглежда са причинени от дрон, носещ експлозив.

„Екипът е чул чести експлозии, повтарящ се огън от тежки картечници и пушки и артилерия на различни разстояния от завода“, се казва в изявление на агенцията, допълва BBC. ОЩЕ: Киев се готвел да взриви мръсна бомба по Курската или Запорожката АЕЦ: Руски твърдения

Запорожката АЕЦ и войната в Украйна

Припомняме, че централата беше превзета от руските сили в началото на войната и беше обект на многократни атаки, за които и двете страни се обвиняват една друга, пише още BBC.

Последният инцидент там беше от 11 август, когато възникна пожар в Запорожката АЕЦ. ОЩЕ: Гъст черен дим се издига над АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Централата не е произвеждала електроенергия повече от две години и всичките шест реактора са спрени на студено от април.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес