Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властите в Литва ще следят за правилното изхвърляне на отпадъци във външните тоалетни

09 юни 2022, 06:07 часа • 1316 прочитания

Министерството на опазването на околната среда на Литва създава информационна система за наблюдение на външните тоалетни, за да следи дали хората спазват процедурата за изхвърляне на отпадъци. Това пише Delfi.

Министерството създава специална информационна система за установяване на хора, които нарушават реда за изхвърляне на отпадъците от външните тоалетни. В системата ще бъдат включени всички домакинства, ползващи външни тоалетни.

Ще бъдат взети предвид броя на жителите на къщата и количеството отпадъци, които могат да натрупат за една година.

„Ще бъдат определени минимални изисквания: колко пъти в годината трябва да се експлоатират, колко биологични отпадъци се натрупват“, каза заместник-министърът на опазването на околната среда Раминта Даравичене.

Компаниите, които събират такива отпадъци, трябва да посочат конкретно колко често са почиствали външните тоалетни, и колко отпадъци са премахнали от конкретния обект, а компаниите, които събират такива биологични отпадъци, трябва да посочат колко отпадъци са приели.

Новото законодателство е плод на множество жалби, в които хора се оплакваха, че съдържанието на тоалетните се изхвърля директно в градската канализация или в природата. "Трябва да сме сигурни, че жителите наемат фирма, която почиства тоалетните", каза министър Симонас Гентвилас.

В случай на нарушения, както компанията, така и жителите, ще бъдат наказани. Жителите, които рядко се обаждат на камиони за почистване на тоалетни, ще бъдат проверявани стриктно.

Новата система трябва да заработи до юли 2023 г. През февруари 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура към Литва, тъй като значителна част от населението на страната все още не е свързано с централизираната канализационна система.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес