Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Визитата на Меркел в Русия – опипване на почвата преди Г-20 в Хамбург

02 май 2017, 13:55 часа • 1073 прочитания

Позицията на Берлин по отношение на Русия остава без промяна. Затова германските политици и експерти не очакват съществени резултати от предстоящите във вторник преговори между канцлера на Германия Ангела Меркел и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, коментира Deutsche Welle.

Според високопоставен източник от правителствените кръгове в Берлин посещението на Меркел в Русия – първото по рода си за последните две години – има една единствена цел – опипване на почвата преди предстоящата през юли среща на представители на държавите от Г-20, която ще се проведе в северния ханзейски град Хамбург.

Меркел ще се постарае да разбере какво е отношението на Москва към положенията, които Берлин – като организатор на срещата – иска да фиксира в заключителното комюнике. А то може да бъде прието само при условие, че с него се съгласят всички участници във формата, включително и Русия, пише още "Фокус".

На фона на нарастващите тенденции на протекционизъм правителството на Германия, чиято икономика е ориентирана основно към износ, счита за особено важно Г-20 да гласува в подкрепа на свободната търговия и контролирането на финансовите пазари. Други теми, които са важни за канцлера, са защитата на околната среда, борбата срещу климатичните изменения и помощ за държавите от Африка. Обсъдени ще бъдат и мерките, които може да бъдат предприети, за да се преодолеят причините, принуждаващи хората да напускат страните си.

Actualno.com припомня, че Меркел бе обявила по-рано, че няма да посещава Русия, докато не се изпълнят споразуменията за примирие в Украйна. Но след последните трусове в международната политика, германският канцлер вероятно е преосмислила курса си по отношение на Москва.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес