Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вишеградската четворка се противопоставя отново на европлан за разпределение на бежанци

29 март 2017, 08:22 часа • 1879 прочитания

Лидерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша съобщиха, че няма да приемат плана за преразпределение на мигрантите изготвен от Европейския съюз, предаде БГНЕС. Става въпрос за преразпределението на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, от които са приети в други държави-членки на ЕС по-малко от 14 500 души. Между 2014 и 2016 година в ЕС дойдоха над 1,6 млн. мигранти от изток.

Този план е чисто изнудване и ние няма да го приемем, се казва в съобщение на страните от Вишеградската група. И четирите държави от доста време насам открито се противопоставят на допълнителното натоварване и приемане на мигранти, основно от Сирия. По време на съвместна пресконференция полският министър-председател Беата Шидло във Варшава заяви, че "групата никога няма да приеме този диктат и това изнудване" по отношение на бежанската политика.

От Брюксел предупредиха, че държавите, които отказват да изпълнят плана за преразпределение на бежанци, може да бъдат изправени пред "затруднен достъп" до европейските фондове.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес