Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вишеградската четворка иска да се посочат проблемите в отношенията с ЕС

30 август 2016, 09:06 часа • 1795 прочитания

Държавите от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) работят над общ подход към развитието на Европейския съюз, съобщи в Будапеща външния министър на Полша Витолд Вашчиковски, информира БГНЕС.

„Срещата на върха на 16 септември (неформалната среща на върха на ЕС в Братислава) засега не би трябвало да доведе до сформиране на обща позиция на целия ЕС, но вече се ражда обща позиция на Вишеградската група”, казва външния министър, цитиран от агенция ПАП.

„Ние смятаме, че преговорите на тема Brexit трябва да се водят в три плоскости. Първо, излизането на Великобритания от ЕС. След това трябва да обсъдим новото положение на тази страна по отношение на ЕС. Но всички ние се съгласяваме, че трябва да има и трета дискусия в рамките на ЕС за това как да се поправи ситуацията, която доведе до това втората европейска икономика да излиза от ЕС”, отбеляза Вашчиковски.

„Вишеградската група е съгласна с това, консултациите през следващите месеци да са посветени на определянето на проблемите и формиране от празен лист на отношенията в ЕС”, посочи той като поясни, че става дума както за отношенията на страните членки между себе си, така и с Европейската комисия и със Съвета на ЕС.

На 23 юни 51,9% от британците решиха чрез референдум страната да напусне ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес