Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Орбан: Европейските лидери се държат като колониалисти

02 юли 2021, 17:18 часа • 4083 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини европейските лидери, че се държат като "колониалисти" в критиките си към унгарския закон, който се разглежда като ограничаване на правата на ЛГБТ общността в тази страна.

Лидерите на Европейския съюз оспориха закона на Орбан на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, а холандският премиер Марк Рюте предложи на унгарския лидер или да отстоява ценностите на ЕС, или да се оттегли от 27-членния блок.

В изказване по общественото радио Орбан се противопостави на призивите за отмяна на закона, който забранява "показването или популяризирането" на хомосексуалност или смяна на пола в телевизионни предавания, филми и програми за сексуално образование на деца в училищата.

"Те се държат като колониалисти", каза Орбан за критиците си от ЕС. "Те искат да диктуват какви закони трябва да влязат в сила в друга държава, искат да ни кажат как да живеем живота си и как да се държим."

Той добави, че критиката е резултат от „лоши рефлекси, причинени от европейското им колониално минало“.

Унгарското дясно правителство, което е пред избори догодина, настоява, че законът е необходим, за да се гарантира, че сексуалното възпитание на деца под 18 години ще е единствено в обсега на родителите.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече закона "срам" и изпрати писмо до Унгария с искане за изясняване на въздействието му върху основните права. Ръководителите на 17 държави от ЕС подписаха съвместно писмо, осъждащо законодателството, и призоваха Европейската комисия да изправи Унгария пред Европейския съд по въпроса.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес