Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Янукович е съгласен на предсрочни избори, твърди полският премиер

20 февруари 2014, 21:08 часа • 16604 прочитания

Украинският президент Виктор Янукович е съгласен с провеждането на предсрочни избори през тази година. Това заяви полският премиер Доналд Туск, предаде БГНЕС.

"С президента Янукович се договорихме, че предсрочни избори трябва да се проведат най-рано през тази година. Това включва както на президентски, така и парламентарните избори. Ще се сформира правителство на националното единство в рамките на 10 дни, както и изменения и допълнения на Конституцията на Украйна до началото на това лято", каза Туск .

"Въпреки това е трудно да се приемат като сериозни тези предложения , ако говорим за ангажимента на президента Виктор Янукович. Опитът показва, че обещанията, които поемат украинските власти, рядко се изпълняват", посочи той.

Припомняме, че полският външен министър Радослав Сикорски е един от тримата европейски дипломати, които в момента са в Киев и преговарят с Янукович в търсене на изход от кризата.

Бившият украински президент Леонид Кравчук също настоя за предсрочни избори и пожела утре Върховната рада да се събере и да вземе решение по въпроса. Днес украинските депутати бяха евакуирани от сградата на украинския парламент.

Същевременно излежаващата ефективна присъда Юлия Тимошенко категорично отказва който и да е да преговаря с Янукович и да му дава шанс "да се измъкне". Янукович трябва да бъде съден за "масови убийства" и никакви преговори не могат да се водят вече с него, заяви Тимошенко.

"Незабавното отстраняване на Янукович и съденето му за масови убийства на цивилни трябва да бъдат единственото изискване на народа, на опозицията и на международната общност", каза бившият украински премиерк в изявление, публикувано на страницата в интернет на нейната партия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес