Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виена посреща Путин със силен глас "за" сваляне на антируските санкции

04 юни 2018, 07:14 часа • 1959 прочитания

Европейският съюз трябва да прекрати санкциите срещу Русия, след като САЩ въведе мита за вноса на стомана и алуминий. Това е мнението на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, което той изказа пред в. "Остерайх". Думите на австрийския вицеканцлер са факт ден преди посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия.

"ЕС трябва да реагира, защото в новата обстановка е невъзможна честна търговия. Винаги съм предупреждавал да не тикаме Русия в ръцете на Китай. Настана време да прекратим злощастните санкции и да нормализираме икономическите си отношения с Русия", казва Щрахе, според в. "Сега".

На 5 юни Путин ще проведе работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и с австрийския президент Александър Ван дер Белен.

От 1 юни САЩ въведе мито от 25% върху вноса на стомана на американска територия и от 10% върху вноса на алуминий. Митата важат за ЕС, Канада и Мексико. Идеята е на американския президент Доналд Тръмп, който беше категоричен в профила си в Twitter: "Ако не налагате никакви мита върху внасяните в САЩ стоки от една или друга държава, а тя налага мита от 25%, 50% или дори 100% върху наши стоки, това е несправедливо и повече няма да го търпим. Това не е свободна или честна търговия, а глупава търговия. Когато външнотърговският ви дефицит възлиза на почти 800 млрд. долара годишно, не можете да си позволите да претърпите поражение в търговска война! За сметка на САЩ дълги години изгода от търговията получаваха други страни. Дойде време за поумняване!"

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер коментира, че компаниите в САЩ, които разчитат на специални видове немска стомана, ще трябва да повишат цените и следователно това ще окаже натиск върху правителството на САЩ да освободи от мита някои метали. "Предполагам, че специалните стомани, произведени в Германия, няма да могат лесно да бъдат заменени с произведени в САЩ алтернативи. В този случай те ще трябва значително да повишат цените на своите продукти", обяснява Алтмайер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес