Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: В Донецка област е месомелачка, в Луганска украинците полека напредват

21 ноември 2022, 08:39 часа • 10710 прочитания

Тежки битки на фронта в Донецка област, в Луганска област обаче украинците продължават да оказват натиск и руснаците са притиснати. Това сега са двете области, в които активните военни действия в Украйна са най-видими.

Съгласно сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, в Донецка област са отблъснати руски атаки срещу Бахмут, Маринка, Новомихайловка, Спирно. Това означава и трите важни направления за развитието на войната в Донецка област – Бахмут, Авдеевка и Вухледар (Угледар). Показателно е, че за пореден ден обзорът на деня в официалния канал на руското военно министерство в Телеграм е оскъден и има единствено твърдение за обстрел на авиационен завод в Запорожието.

Показателни са данните и от популярния руски телеграм канал "Рибар". Там в два поредни обзора – вечерен и сутрешен, единствено се споменава как ЧВК Вагнер отбила украинска атака при Бахмут. С други думи, отново потвърждение, че руснаците не успяват да организират мащабна офанзива там, макар да опитват.

В Луганска област, украинските данни сочат пореден отбит опит за контраатака при Билохоривка, която е изходна точка за атаки през река Северски Донец. От данните на "Рибар" обаче е пределно ясно, че украинската армия е атакуващата. Активни украински атаки има и към Сватово, и към Кремена, като руските обяснения са, че с помощта на артилерия засега ситуацията се удържа. "Лека-полека вървим напред", коментира украинският президент Володимир Зеленски за Луганска област.

За пореден ден има оплаквания от руска страна за украински обстрел по АЕЦ Запорожие. За централата обаче МААЕ вече излезе с доклад, че руснаците правят каквото си искат. Освен това, МААЕ призова Русия незабавно да напусне централата.

В Херсон вече започна евакуация на хора, които са в най-затруднено положение – със здравословни проблеми и нямащи къде да се подслонят, както и всички, които желаят.

В дневния си доклад за войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща внимание на влиянието на руските военни блогъри. Основното заключение е, че те в никакъв случай не са независим източник на информация и че руският президент Владимир Путин ги пази от руското военно министерство, явно с намерението да ги използва като оръжие. Между 24 февруари т.е. стартът на войната и 1 октомври Телеграм бележи ръст на потребителите от 23% - най-добре представящата се социална мрежа в Русия, а тя е и руски продукт. Пример за много голямо увеличение на интереса има и към канала "Рибар": Кой стои зад един от най-популярните руски военни канали в Телеграм. Киев също се възползва от Телеграм и изгради много информационни канали там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес