Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Украинското разузнаване с рейд срещу руски позиции в Белгородска област

05 януари 2024, 15:19 часа • 6062 прочитания

На 5 януари военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че силите му са участвали в трансгранично нападение срещу руски позиции в Белгородска област на Русия и са нанесли поражения.

Операцията

ГУР заяви, че е получило разузнавателна информация, че руски командири планират да инспектират военни позиции в Гайворонския район на Белгородска област, на около 80 км западно от град Белгород. Твърди се, че инспекциите се дължат на оплаквания от руски войници за лоши условия в района.

Още: Масирана украинска атака: 50 дрона по Крим, взривове в Новоросийск и Белгород (ВИДЕО)

Била планирана съответна операция - украинското разузнаване минирало единствения път в района и нападнало руски взвод. ГУР показа видео с части от нападението. Броят на дадените жертви от страна на руснаците все още се определя, заявиха от военното разузнаване на Украйна.

И преди е имало подобни рейдове

От началото на пълномащабната инвазия на няколко пъти се съобщава за нахлувания в западната част на Белгородска област, която граничи с Украйна. Най-забележителни са сраженията, които се случиха, след като група въоръжени мъже от легион "Свободна Русия" и Руския доброволчески корпус записаха видеоклипове, в които се казва, че са преминали в Русия през май 2023 г. и са завзели няколко села.

Още: Русия не може да се справи с легиона доброволци в Белгород, губернаторът се съгласи да се срещне с тях

Нахлуването сега идва, след като Русия заяви, че най-малко 24 души са били убити при украинско нападение в Белгород на 30 декември.

Няколко украински медии съобщиха, позовавайки се на анонимни източници от специалните служби, че украинските сили са предприели атака срещу военни съоръжения в Белгород в отговор на масираната атака от 29 декември, при която загинаха над 50 души.

Още: Франция оправда украинците да стрелят по Белгород, Медведев пощуря

Според някои съобщения отломки от противовъздушни боеприпаси са паднали в центъра на Белгород "поради непрофесионалните действия на руската противовъздушна отбрана". Тези твърдения не могат да бъдат проверени. По принцип Киев не коментира съобщения за нападения и експлозии на руска територия.

Още: Белгород пак е под прицел: Отговаря ли Украйна на мощната руска атака? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес