Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО от Соледар: Украинците избиват бойци на ЧВК Вагнер

12 януари 2023, 15:14 часа • 13080 прочитания

Тежките боеве в Соледар продължават. Врагът понася големи загуби – най-подготвените бойци на ЧВК Вагнер са хвърлени там. Това заяви говорителят на украинското командване „Изток“ полковник Серхий Черевати.

Като доказателство какво се случва вече има поредна порция видеокадри – този път качени от полеви украински командир, водещ тактическа група именно в Соледар. Става въпрос за украинския военен Робърт Мадяр. Три кратки видеоклипа на база негово видео показват как с помощта на дронове украинските военни избиват опитващите да превземат Соледар бойци на ЧВК Вагнер.

Пълното видео можете да видите в Телеграм – ТУК!

В момента най-интензивните боеве са в западната част на града. Бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков) коментира още вчера в канала си в Телеграм, че в западната част на Соледар има украинска отбранителна линия, която много разчита на тунелите към солните мини (200 километра тунели според британското разузнаване).

"Както съм писал и казвал неведнъж, дори падането на цялата укрепена линия Бахмут-Соледар-Северск няма да доведе до разпадане на фронта на въоръжените сили на Украйна - в тила на тази линия те са изградили основния укрепен район в Донбас - Славянско-Краматорск. И все още този район трябва да се достигне (от руската армия). Дали нашето командване ще се ограничи до постепенно изтласкване на противника от позиция на позиция в Донбас или някъде се готви нов основен удар - не знам. Засега боевете се водят по стратегически изгоден за САЩ сценарий – колкото по-дълго Русия изтощава силите си в тактически и нищо нерешаващи битки в Донбас, толкова по-добре. Въоръжените сили на Украйна имат резерви, освен това активно се създават нови. Доставките на значително количество модерна военна техника от страните от НАТО вече са обявени и ще приключат преди пролетта. Няма да има "замразяване на конфликта", гласи най-важната част от анализа на Гиркин.

"През седмица в източната част на страната ни се случиха 355 бойни сблъсъка", заяви заместник-командващият на украинската армия бригаден генерал Олексий Громов по време на брифинг. Той предупреди и, че е явно предвид обявените планове на Кремъл да формира поне 20 нови дивизии и руската армия да стигне 1 500 000 войнци каква е целта на Путин - военна агресия.

ОЩЕ: Украинците устояват в Соледар – пример с голяма група избити руснаци (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес