Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Освобождаването на Работино от украинците е въпрос на малко време

22 август 2023, 20:35 часа • 7474 прочитания

Освобождаването на Работино от страна на украинските сили вече изглежда само въпрос на време и е почти сигурно, че това ще се случи съвсем скоро.

Изводите могат да се направят спрямо действията на 47-а отделна механизирана бригада "Магура", която действа в този район на Запорожка област, по линията Орехов-Токмак-Мелитопол. Тя все още не е обявила официално, че Работино е освободено от руска окупация, но влезе в селището и нанесе успешни удари по руските части.

Кореспондентът на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке публикува видео и сателитни изображения, показващи украинска част, която убива и последните останали руснаци в южния край на Работино. Това става благодарение и на бронирани машини „Брадли“.

Рьопке предполага, че видеото е от вчера, 21 август, и че вече селището трябва да е напълно под украински контрол.

На видеото се вижда и един пострадал украински войник, който е лекуван от своите другари.

Какво значи пробивът в Работино за украинците?

Украинската армия продължава лека-полека да установява контрол над Работино, на 10-12 километра южно от Орехов. Изглежда, украинците вече пробиват в центъра на селището, което се вижда от геолокализирани видеокадри, показващи украинска бронирана техника, стигнала до южния край на населеното място. Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр коментира в канала си в "Телеграм", че има украински напредък югоизточно от Работино и южно от Мала Токмачка.

Още: Тактически украински успех: Скоро най-гъстите руски минни полета няма да са проблем (ВИДЕО)

Случващото се се оценява от ISW - американския Институт за изучаване на войната - като значим тактически украински успех, защото преминаването на Работино вероятно ще позволи на украинците вече да стигнат до район, в който руските минни полета не са толкова гъсти.

Украинците евакуираха цивилни от Работино

Украинските отбранителни сили от 47-а бригада са организирали евакуацията на част от цивилното население там, докато руснаците са обстрелвали селището с артилерия, допълни Анна Маляр днес.

"Военнослужещите от 47-а бригада, които влязоха в бойните действия в селището Работино, организираха евакуацията на мирните жители с бронирани машини "Брадли"", написа тя и добави, че защитниците извършват планирани бойни действия и унищожават руснаците там.

Още: Украински военен: Единственият начин да обърнем войната са стотици хиляди дронове. И трябва да го направим преди врага

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес