Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО доказа влошеното здраве на Саакашвили, Христо Грозев разследва случая

12 февруари 2023, 14:03 часа • 2972 прочитания

Американската телевизия CNN показа нови кадри от камерата за наблюдение на намиращия се в ареста бивш грузински президент Михаил Саакашвили. На тях се потвърждава влошеното здраве на бившия държавен глава.

На кадрите се виждат два епизода от болничната му стая, в които той се препъва, като се твърди, че припада. Показано е и как Саакашвили пада от леглото си. Адвокатът му Масимо Д'Анджело коментира влошеното му здраве и предполагаемото му отравяне в затвора с живак и арсен, което, по думите му, "е потвърдено от тестове, направени от лекари в САЩ". Твърди се, че Саакашвили губи много от теглото си и има увреждане на мозъка.

Видеото е било заснето миналия октомври:

Адвокатът припомня телевизионното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски от миналата седмица, в което той казва, че "убиват бавно Саакашвили" и призовава международната общност да осигури освобождаването му.

Българският журналист Христо Грозев от Bellingcat, водещ разследването за отравянето на Алексей Навални, "сега разследва и отравянето на Саакашвили, по искане на Саакашвили", казват от CNN. Бившият държавен глава на Грузия сам поиска помощ от разследващия журналист.

В отговор на въпроса на водещата дали това разследване ще доведе до Москва и Путин, както в случая с отравянето на Алексей Навални, адвокатът на Саакашвили - Масимо Д'Анджело - заяви, че не се съмнява в това. "Това е битка на доброто срещу злото", казва той.

Цитирано е и изявлението на американския посланик, в което се казва, че САЩ "ще продължат да умоляват правителството на Грузия да предприеме необходимите стъпки, за да предотврати по-нататъшното изостряне на ситуацията... и да осигури на Саакашвили лечението, от което той се нуждае". 

Водещата попита дали това е достатъчно: "Не смятам, че е достатъчно", заяви Д'Анджело. "Ясно е, че САЩ и посланикът внимателно наблюдават ситуацията, но са необходими реални усилия - спиране на помощта, налагане на санкции, визови ограничения. Това са начините, които трябва да използваме, за да ускорим освобождаването му".

Припомняме, че Саакашвили няколко пъти правеше гладни стачки в затвора. Той беше вкаран зад решетките през октомври 2021 г., след като тайно се завърна от изгнание в Украйна. Бившият президент е основател на главната опозиционна сила в Грузия и бе държавен глава между 2004 и 2013 г. През 2018 беше съден задочно и получи 6 г. затвор.

Саакашвили имаше грузинско и украинско гражданство, като се беше отказал от грузинското. Той стана кмет на Одеса, но предишният украински президент Петро Порошенко му отне украинския паспорт. Настоящият държавен глава Володимир Зеленски обаче му го върна. През декември 2022 г. Зеленски призова Грузия да позволи на Саакашвили да бъде прехвърлен в клиника в Украйна или Европа заради влошеното му здравословно състояние.

В края на януари той бе преместен в интензивното отделение, а през февруари грузински съд реши той да остане в ареста.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес