Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Версии за изчезването на боеприпаси от военна база в Гърция

11 септември 2019, 14:05 часа • 1587 прочитания

По три версии работят антитерористи и полиция в разследването си за изчезналите боеприпаси от военноморска база на южния егейски остров Лерос, Гърция.

Според в. "Катимерини", в разследването се е включило и гръцкото разузнаване.

От вчера властите в страната са под тревога заради, засечената при рутинна проверка на инвентара, значителна липса. ВМС на Гърция съобщи за изчезването на голямо количество противотанкови ракети, боеприпаси и гранати от базата на острова. Още същия ден властите изключиха възможността за грешка при инвентаризацията, съобщава изданието, цитирано от БГНЕС.

Последният опис на оборудването в базата бил извършен на 31 декември 2018г. Властите предполагат, че кражбата може да бъде извършена по всяко време от тогава до 10 септември. Разследващите обаче са изградили няколко тези, по които работят.

Един от разглежданите сценарии включват възможността крадците да са имали съучастник в базата, тъй като нямаше признаци за принудително влизане в района, където се съхранява оборудването.

Втората хипотеза е, че става дума за действия на местна групировка.

Третият вариант е извършителите да са членове на чуждестранна групировка или служба.

Въпреки че няма конкретни доказателства, които да подсказват, че извършителите на кражбата са били от чужбина, счита се за показателно, че оборудването е взето от остров близо до Турция в момент, когато Анкара усилва напрежението в Източното Средиземноморие, но и в Егейско море , пише в. „Катимерини“.

Във всеки случай гръцките служители смятат, че извършителите познават начина на действие на специалните сили. Изнасянето и транспортирането на оборудването, което е обемисто и тежко, не би било лесно и би изисквало специализирани знания и техника.

Полицейските експерти изследват кадри от охранителни камери, но тепърва ще откриват улики или насоки към извършителите.

В резултат на случилото се в момента се провеждат инспекции и инвентаризация на оборудването във всички военни обекти в Гърция.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес