Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания забранява електронните цигари за малолетни

29 януари 2024, 06:05 часа • 1340 прочитания

Бритнското правителство съобщи, че ще бъдат забранени електронните цигари за еднократна употреба като част от плановете за справяне с нарастващия брой млади хора, които започват да ги използват. Ще бъдат въведени и мерки за предотвратяване на продажбата на вейпове на деца и за рекламата на тези изделия сред непълнолетни.

Тревожни данни

Данните на благотворителната организация "Действие срещу тютюнопушенето и здравето" (Ash) сочат, че 7,6% от младежите на възраст между 11 и 17 години вече редовно или от време на време използват вейп, като през 2020 г. този дял е бил 4,1%.

ОЩЕ: Можем ли да пушим на закрито: Има вратичка в закона

Очаква се забраната да бъде въведена в цялото Обединено кралство. Тя ще бъде обявена от министър-председателят Риши Сунак по време на посещение в училище на 29 януари.

"Както всеки родител или учител знае, една от най-тревожните тенденции в момента е нарастването на броя на децата, които изпаряват вайп устройства и затова трябва да действаме, преди това да се превърне в ендемично явление", каза той в изявление.

Без тютюнев дим

То следва миналогодишното обявяване на забрана за продажба на цигари на всички, родени на или след 1 януари 2009 г., като част от опита за създаване на "поколение без тютюнев дим".

ОЩЕ: Испания забрани нагреваемите тютюневи продукти с вкус

Вече е незаконно да се продават всякакви вейпове на лица под 18 години, но правителството заяви, че вейповете за еднократна употреба - често продавани в по-малки и по-цветни опаковки от тези за многократно зареждане - са "ключов фактор за тревожното нарастване на вейпинга сред младите хора".

Все още не е ясно кога ще бъде въведена забраната, но тя може да бъде въведена чрез използване на съществуващото законодателство. След като бъде потвърден моментът, на търговците на дребно ще бъдат дадени шест месеца, за да я приложат.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес