Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания: Русия да изтегли войските си от границите с Украйна

10 февруари 2022, 13:42 часа • 2611 прочитания

Русия трябва да изтегли десетки хиляди войници от границата си с Украйна, за да намали напрежението между Москва и Запада заради опасенията, че Кремъл планира да нахлуе в страната, заяви британският външен министър Елизабет Тръс, която е на посещение в Москва.

"Трябва да видим как войските и оборудването, разположени на украинската граница, се преместват другаде, защото в момента тя е в много застрашителна позиция", заяви тя по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс пък обяви, че Великобритания може да изпрати още войници в Източна Европа, ако това е необходимо. Според него все още не е постигнат голям напредък с решаването на украинската криза.

"Русия планира скоро да започне стратегическо ядрено учение", изтъкна Уолъс пред радио Би Би Си. Действията на Кремъл се насочват в погрешна посока въпреки опитите за намиране на дипломатическо решение.

По думите на Уолъс Великобритания разполага с разузнавателна информация, че Русия подготвя операции "под фалшив флаг", с които да си създаде претекст за инвазия на Украйна, а също така и кибератаки, с които да дестабилизира съседната си държава.

Същевременно британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дадоха съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел.

По думите на Столтенберг следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг. Той потвърди, че Великобритания изпраща подкрепления по източния фланг с войска, кораби и самолети. "Ясната ни цел остава постигането на политическо решение на му г руската военна мощ в региона става все по-готова за внезапни действия.

Борис Джонсън добави, че в днешната криза не става дума само за Русия, а за утвърждаването на водещите принципи за мир, сигурност и напредък в света.

"Ако се придържаме към основните принципи на НАТО и приложим търпелива дипломация, ще намерим изход от тази криза. Днес са застрашени правилата, на които всеки народ разчита за своята сигурност, това е най-голямата криза за европейската сигурност от десетилетия", заяви Джонсън.

Според него преговорите с Русия може да засегнат разнообразни въпроси от областта на сигурността, но на преговори не подлежат целостта и свободата в Европа, както и възможността НАТО да остави вратите отворени за разширяване.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес