Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания първа в света одобри лекарството срещу COVID-19 на Merck

04 ноември 2021, 16:38 часа • 3657 прочитания

Обединеното кралство стана първата страна в света, която одобри "Молнупиравир", лекарство за коронавирус, разработено от американските компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics. Това се казва в съобщение, разпространено в четвъртък от Британската агенция за контрол на лекарствата и здравните продукти, пише The Independent.

Както отбелязва британският медицински регулатор, лекарството е „безопасно и ефективно за намаляване на риска от хоспитализация и смърт за хора с лек до умерен COVID-19, които са изложени на риск от развитие на сериозно заболяване“. Това означава, че освен липсата на тежка форма на заболяването, индикация за употребата му е наличието на поне един от рисковите фактори, които могат да доведат до сериозно влошаване на състоянието. Това са затлъстяване, възраст над 60 години, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Повече за лекарството - вижте тук.

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид нарече днешния ден „исторически за страната“. „Обединеното кралство е първата страна в света, одобрила антивирусно лекарство, което може да се използва у дома за COVID-19“, каза той. 

"Молнупиравир" е експериментално антивирусно лекарство, разработено за лечение на грип. Това лекарство проявява своя антивирусен ефект като спира репликация на вирусна РНК - затова и препоръката е да бъде вземано възможно най-бързо при проява на симптоми и положителен тест. Също така е доказано, че лекарството е активно срещу редица коронавируси, включително SARS, MERS и SARS-CoV-2.

По-рано Merck посочи, че "Молнупиравир" намалява риска от хоспитализация с почти 50%. В изявление, публикувано в четвъртък, компанията заяви, че е започнала да произвежда лекарството на свой собствен риск дори преди то да бъде одобрено от медицинските регулатори. Merck заяви, че очаква да пусне лекарството до края на 2021 г. в обем, достатъчен за 10 милиона курса на лечение, а през 2022 г. - за още 20 милиона курса на лечение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес