Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания призова за повече помощ за Украйна през 2023 г.

20 декември 2022, 01:25 часа • 1911 прочитания

Британският министър-председател Риши Сунак призова страните членки на Съвместните експедиционни сили да предоставят повече военна помощ на Украйна, включително повече системи за противовъздушна отбрана, артилерия и бронирани машини, предаде Анадолската агенция.

"От наша страна в Обединеното кралство обещахме да достигнем или надвишим помощта от около 2,8 млрд. долара, която предоставихме тази година, през следващата година и много бих се надявал и насърчавал другите около масата да направят каквото могат, за да продължат силната подкрепа", каза Сунак, цитиран от БГНЕС.

В дневния ред на коалицията бяха включени войната на Русия срещу Украйна и промените в климата на сигурност в регионите на Северния Атлантик, Балтийско море и Далечния север. Функционираща от 2018 г., коалиция JEF, която допълва НАТО, се състои от - Дания, Финландия, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Обединеното кралство, Швеция и Норвегия, за да реагира бързо на кризи в Крайния Север и Северна Европа.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Сунак заяви, че страните от JEF са едни от най-близките приятели и съюзници на Украйна, и добави, че те ще продължат да подкрепят Киев. "Знаем, че тяхната сигурност е и наша сигурност. Решимостта около масата днес беше ясна: ще продължим да подкрепяме Украйна", написа той в Туитър. Сунак подчерта, че всеки едностранен призив за прекратяване на огъня от страна на Русия би бил "напълно безсмислен" при настоящите условия. "Това е напълно безсмислено: "Мисля, че това би било фалшив призив", заяви той. Такова примирие "ще бъде използвано от Русия за прегрупиране, за подсилване на войските ѝ и докато не се изтегли от завладяната територия, не може и не трябва да има истински преговори", добави Сунак.

Той също така призова членовете на JEF да продължат да се съсредоточават върху "намаляването на способността на Русия да се прегрупира и да се снабдява, а това означава да се пресекат нейните вериги за доставки и да се премахне международната подкрепа". "Особено имам предвид Иран и оръжията, които той в момента предоставя на Русия, за което трябва много силно да призоваваме, както направихме в ООН", каза британският премиер.

Обединеното кралство обеща да достави стотици хиляди артилерийски боеприпаси на Украйна през следващата година, като също така изпрати множество реактивни системи за залпов огън, а наскоро и 125 зенитни оръдия, се казва в изявление на правителството. "От февруари насам сме предоставили и над 100 000 боеприпаса, като доставките са пряко свързани с успешните операции за отвоюване на територии в Украйна", се казва още в изявлението.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес