Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания: Почти изчерпахме оръжейните си запаси след 2 г. и половина война в Украйна

26 септември 2024, 10:46 часа • 979 прочитания

Заместник-държавният секретар по въпросите на въоръжените сили на Обединеното кралство Люк Полард обяви, че Великобритания е изчерпала оръжейните си запаси след доставките на оръжие за Украйна в продължение на над две години и половина. Той включи в тази категория и другите западни съюзници.

Още: Ново оръжие за милиарди от САЩ за Украйна, Полша отвърна на ядрената заплаха на Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Полард подчерта, че е необходимо страната спешно да попълни военните си ресурси. „Изчерпахме собствените си запаси, за да направим това“, заяви той, цитиран от The Times, в кулоарите на конференция на лейбъристите. Полард добави, че националните запаси са били толкова „изчерпани“, че правителството е трябвало да прекрати доставките за Киев в средата на 2023 г.

Люк Полард твърди, че снабдяването на Украйна с възможно най-много оръжия е „правилното нещо“, като добавя, че лейбъристкото правителство трябва да се съсредоточи не само върху попълването на изчерпаните запаси, но и да осигури стабилни и надеждни доставки на оръжие за Украйна.

„Мисля, че повечето западни държави са подарили мнозинството от ресурсите, с които са разполагали, така че сме свидетели на формирането на по-широки търговски отношения“, добави Полард.

Още: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

Още проблеми: Подмяната на оръжието струва повече

От началото на войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г., икономиката на Обединеното кралство е изправена пред значителни предизвикателства, включително рязко повишаване на цените на енергията поради глобалните санкции срещу Русия.

Освен това ангажиментът на Лондон за предоставяне на военна помощ на Украйна оказа допълнителен натиск върху публичните финанси, което задълбочи нарастващия дълг на страната.

Още: Украйна иска оръжия с голям обсег. Какво може да даде САЩ?

Снимка: Getty Images

Обединеното кралство е изправено пред сметка от 2,71 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) за попълване на запасите - според доклад, публикуван от Националната сметна палата по-рано този месец. В доклада се отбелязва също така, че към края на март 2024 г. военното оборудване, дарено на Украйна, има текуща стойност от 171,5 млн. паунда.

Разликата между стойността на дареното оборудване и разходите за подмяната му се дължи до голяма степен на амортизацията на по-старото оборудване, както и на плановете на министерството да придобие по-съвременни модели в някои случаи - това допълнително увеличава общите разходи.

Още: Британският външен министър сравни Путин с "робовладелец" и "мафиот" (ВИДЕО)

В допълнение към даренията на запаси Обединеното кралство бързо закупи военно оборудване за Украйна от отбранителната индустрия. Общата стойност на помощта, съчетаваща запасите и новозакупеното оръжие, възлиза на 2,59 млрд. паунда към март 2024 г., или около 3,4 милиарда щатски долара.

От 2023 г. насам Лондон е намалил даренията от собствения си арсенал, за да избегне компрометиране на военната готовност на Обединеното кралство, става ясно от данните на Сметната палата. Като цяло страната е поела ангажимент за военна помощ за Украйна в размер на 7,8 млрд. паунда между януари 2022 г. и март 2025 г.

Още: Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

Разходите на Великобритания за бойни операции са се увеличили. През финансовата 2022-2023 г. те са достигнали 2,9 млрд. паунда, което е най-високото ниво от разполагането на Обединеното кралство в Афганистан през 2011-2012 г.

Източник: The Times

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес