Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания обеща 94 млрд. паунда в бюджета в подкрепа на разходите за живот

15 март 2023, 16:55 часа • 1002 прочитания

Великобритания заяви, че подкрепата ѝ за разходите за живот за тази и следващата година ще възлезе на 94 млрд. паунда (114 млрд. долара). Предвижда се страната да остане извън рецесия, а инфлацията рязко да се забави.

Финансовият министър Джереми Хънт заяви, че пред лицето на кризата Великобритания е защитила семействата, които се борят за оцеляване като подчерта допълнителната подкрепа, особено за сметките за енергия и грижите за децата.

Това става в момент, когато учители, младши лекари, държавни служители, журналисти от Би Би Си и шофьори на лондонското метро организираха пореден ден на масови протести. Стотици и хиляди работници от публичния и частния сектор не показват готовност да прекратят стачните действия, които започнаха още миналата година, когато рязко покачващата се инфлация намали стойността на заплатите.

"Високата инфлация е основната причина за стачките, на които станахме свидетели през последните месеци", заяви пред парламента Хънт. Инфлацията във Великобритания остава над 10 %, но до края на годината би трябвало да се понижи до 2,9 %, каза Хънт.

ОЩЕ: Великобритания удължи програмата за енергийна помощ на домакинствата

Правителството заяви, че ще удължи субсидията за сметките за енергия с още три месеца.

Обявено беше и увеличаване на средствата за детски градини, както и други действия, целящи да насърчат родителите, хората над 50 години и други групи от населението да се върнат на пазара на труда. Министърът потвърди също, че работниците ще могат да влагат повече необлагаеми пари в частните си пенсии, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

Хънт настоява, че правителството трябва да запази строг контрол върху разходите, след като дългът скочи в резултат на пандемията от ковида. Въпреки това той потвърди, че разходите за отбрана ще се увеличат с 11 млрд. паунда през следващите пет години.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес