Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания маха забраната за течности и лаптопи на борда на самолетите

25 август 2019, 19:25 часа • 19714 прочитания

Всички големи британски летища трябва да въведат 3D скенери за багажа преди края на 2022 г., обяви правителството. Министрите твърдят, че технологията ще увеличи сигурността, ще ускори чекирането преди полетите и може да сложи край на ограниченията за течности и лаптопи на бордовете на самолетите, предава BBC.

Оборудването, подобно на компютърната томография, използвана в болниците, вече е инсталирано на най-голямото лондонско летище "Хийтроу". То осигурява по-ясна картина на съдържанието на куфара, персоналът може да увеличи и "завърти" вещите вътре за по-прецизна проверка.

Сега пътниците нямат право да качат на борда опаковка с повече от 100 мл течност. Опаковките с течности трябва да са сложени в прозрачен пластмасов плик с размери около 20х20 см. Ограниченията бяха въведени през ноември 2006 г.

Обявявайки плана, премиерът Борис Джонсън увери, че скенерите ще сложат край на неудобството за пътниците и ще подобрят сигурността.

Операторът на "Хийтроу" планира за вложи 50 млн. паунда през следващите няколко години, за да осигури технологията навсякъде на летището. След това тя ще бъде инсталирана и на други аерогари във Великобритания.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че новото оборудване означава, че "повече няма да вадите чорапите и бельото си, нито да разделяте течностите си и да вадите лаптопа си". Той добави, че авиокомпаниите ще трябва да платят за промените, а не данъкоплатците.

Технологията вече се използва от американски летища, включително в Атланта и Чикаго.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес