Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания измисли план за пращане на изтребители към Украйна

24 февруари 2023, 13:27 часа • 7489 прочитания

Обединеното кралство е готово да достави изтребители на европейските си съюзници, за да могат те, на свой ред, да изпратят стари съветски бойни самолети в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Той каза, че бърз начин Украйна да се възползва от изтребителите е "тези страни в Европа, които имат руски съветски изтребители - МиГ 29 или Су-24 - ако желаят да дарят". "Можем да използваме нашите изтребители, за да ги подкрепим и да им осигурим сигурност в резултат на това", допълни Уолъс в интервю за радио "Таймс" в петък.

Това значи, че става въпрос за т.нар. триъгълни сделки, за които българското Министерство на отбраната обяви, че е твърде късно страната ни да се включи. Преди дни служебният министър Димитър Стоянов обвини кабинета "Петков", че не го е сторил през пролетта на 2022 г. Сега нямало такава възможност, заяви Стоянов, а президентът Румен Радев изказва същата теза.

Междувременно Бен Уолъс заяви пред Sky News, че Великобритания няма да изпрати изтребители Typhoon пряко към Украйна „в краткосрочен план“.

"Подаряването на изтребител е свързано със стотици хора - инженери, пилоти, с обучение, с електронна война. Западът няма да вкарва войски в Украйна в тези мащаби. Идеята, че ще вкараме Typhoon, значи, че ще трябва да изпратим 200 души от Кралските военновъздушни сили, а ние няма да го направим... на настоящия етап", каза Уолъс.

Той заяви също така, че Обединеното кралство работи за възстановяване на запасите си от боеприпаси, отбелязвайки изчерпаните доставки след нахлуването на Русия в Украйна.

"Тази война в Украйна и начинът, по който Русия воюва, показаха на целия Запад, че нашите запаси през последните три десетилетия често са понасяли основната тежест на съкращенията в отбраната и ние трябва да ги попълним", каза министърът пред Sky News.

ОЩЕ: Година война в Украйна: Ужасната картина, нарисувана от Путин

"Вече започнахме да правим поръчки, за да ги попълним, а там, където не сме направили поръчки, започнахме да работим, за да се уверим, че разполагаме с веригата за доставки или да намерим алтернативни източници", добави той.

Уолъс също така омаловажи опасенията, свързани с подкрепата на Китай за Русия, като отбеляза избора на Пекин да се въздържи при гласуването на резолюцията на Общото събрание на ООН от четвъртък, осъждаща нахлуването на Москва. ОЩЕ: С резолюция: Общото събрание на ООН призова Русия да спре войната

"Ако големият ти съсед не гласува активно в твоя подкрепа, това е силно послание към президента Путин, че това е неразумно и глупаво и че той трябва да спре", каза Уолъс. Министърът на отбраната добави, че е "уверен, че Китай съвсем ясно иска това да спре", защото "знае, че поведението на Русия е дестабилизиращо".

ОЩЕ: Лондон санкционира мениджмънта на "Росатом" и шефове от руския военен сектор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес