Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания дава пари на училища, прославящи мъченичеството и джихада

02 април 2018, 09:06 часа • 1120 прочитания

Великобритания дава 20 милиона паунда на училища в Палестина, знаейки че материалът който се преподава там, може да насърчава идеи, прославящи мъченичеството и джихада, пише британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

В серия от парламентарни питания министър Алистър Бърт, отговарящ за хуманитарната помощ, признава, че британските данъкоплатци финансират заплатите на 33 000 учители, преподаващи материал, който насърчава насилието срещу Израел. Дават се примери, като илюстрирането на Втория закон на Нютон с момче насочило прашка срещу войници, а в учебник по математика се дава задача за изчисление на броя на мъчениците от палестинските бунтове.

Децата биват обучавани, че палестинските власти подпомагат семействата на тези, които извършват терористични атаки и как те ще бъдат възнаградени в Рая. В новата програма, одобрена през 2017 година, дори учебниците по различните науки промотират насилие. За сметка на това не се говори нищо за мирните споразумения между Израел и палестинските власти.

От Министерството официално заявяват: „Нашата подкрепа подпомага около 25 000 палестински деца да ходят на училище всяка година. Британското правителство категорично осъжда всички форми на насилие, както и насаждането на насилие“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес