Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веднага след ученията: Отстраниха командващия Тихоокеанския флот на Русия

20 април 2023, 10:31 часа • 37264 прочитания

Комадващият Тихоокеанския флот на Русия адмирал Сергей Авакянц изненадващо бе отстранен от длъжност по-малко от седмица след проведената проверка на бойната готовност на флота.

Авакянц е преместен на нова длъжност - началник на щаба, ръководещ центровете за военно-спортна подготовка и патриотично възпитание, съобщи руското издание "Приморие24". Това преместване бе обявено и от вицепремиера Юрий Трутнев, пълномощник на президента в Далекоизточния федерален окръг на Руската федерация, на съвещание с ръководители на руските региони. Дейността на центровете за военна подготовка трябва да започне на 11 май.

Припомняме, че на 14 април руският военен министър Сергей Шойгу обяви внезапна проверка на Тихоокеанския флот. Основната й цел беше да провери способността за отразяване на агресията на потенциален противник.

ОЩЕ: Дипломат: За Япония Тихоокеанският флот на Русия е просто комплект стари тенджери

Според Шойгу в маневрите са участвали 25 000 военни, 167 бойни и спомагателни кораба, включително 12 подводници, както и самолети и хеликоптери.

След проверката на Тихоокеанския флот издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин на среща с Шойгу заяви, че руските въоръжени сили се използват приоритетно в украинското направление, но „никой не е отменил задачите за развитие на флота“.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес