Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варуфакис става съветник на Лейбъристката партия

29 февруари 2016, 12:12 часа • 2075 прочитания

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще бъде съветник на опозиционната британска Лейбъристка партия, съобщи Reuters.

Според лидера на Лейбъристите Джеръми Корбин, който има намерения да засили лявата идеология на партията, Варуфакис ще съветва битанската опозиция заради опита си във взаимоотношенията с ЕС.

"Варуфакис е интересен, защото очевидно е преминал през всички преговори (с ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд)", коментира решението Корбин.

Гръцкият финансист подаде оставката си като министър през юли миналата година, след като преговорите с международните партньори бяха в безизходица, а самият той отказа да приеме условията на третата спасителна програма за Гърция.

Преди дни Варуфакис направи нова паневропейска лява партия. Формацията беше представена на пресконференция в Берлин. Лявото движение ще се казва Движение за демокрация в Европа 2025. Абривиатурата на партията ще е ДИЕМ 25.

С нея Янис Варуфакис си поставя цел за демократизирането на Европа и пълна прозрачност на вземането на решенията в Европейските институции.

„И ще има простичката цел да събере всички европейци около една обща метафорична маса, където европейците ще обсъждат общите си проблеми”, обясни бившият гръцки финансов министър.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес