Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вархели: Разширяването на ЕС остава приоритет за Европейския парламент

04 декември 2019, 14:30 часа • 1678 прочитания

Новият еврокомисар по разширяването Оливър Вархели заяви днес, че е много разочарован, че не е постигнат консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

На кръгла маса на Европейския парламент относно интеграцията на Западните Балкани в ЕС той заяви, че ще продължи да се стреми към положително решение за Северна Македония и Албания преди срещата на върха на ЕС в Загреб през май догодина.

Вархели отбеляза също, че Босна и Херцеговина е постигнала значителен напредък по пътя към Европейския съюз, но трябва да се съсредоточи върху най-важните приоритети, определени в Становището на ЕС, като реформата на съдебната система и управлението на миграцията.

Еврокомисарят призова Сърбия да ускори процеса на реформи по пътя към ЕС. Той посочи, че са необходими по-силни, по-всеобхватни и конкретни резултати в ключови области - демокрация, върховенство на закона и свобода на медиите.

Относно Косово той подчерта, че се надява Прищина да възобнови диалога с Белград.

Вархели каза, че най-голям напредък по пътя към ЕС е постигнат от Черна гора, която е отворила 32 глави, но все още трябва да постигне конкретни резултати във върховенството на закона и свободата на медиите, да се върне политическият дебат в парламента и работата по изборното законодателство да продължи.

Еврокомисарят подчерта, че разширяването на ЕС ще остане приоритет за ЕП и обяви, че Европейската комисия скоро ще представи предложение за нов подход в процеса на разширяване.

"ЕК ще представи предложения за процеса на асоцииране в началото на следващата година, за да засили преговорния процес", каза Вархели.

Той добави и ще се застъпи за по-динамичен процес, вместо просто отваряне и затваряне на глави в преговорите за присъединяване, съобщава БГНЕС.

"Акцентът трябва да бъде върху реалното въздействие на реформите на място. Най-добрата мярка за напредък ще бъде скоростта на икономическото развитие, повишеният просперитет и качеството на живот, както и свободата на хората", каза Вархели и добави, че " Западните Балкани се нуждаят от силен политически ангажимент за прилагане на реформи, не заради ЕС, а заради собствените си граждани."

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес