Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вархей: ЕС и Сърбия трябва да започнат преговори по конкурентоспособността и приобщаващия растеж

29 юли 2024, 23:30 часа • 1188 прочитания

„ЕС се ангажира да гарантира европейската перспектива на Западните Балкани. Блокът трябва да започне преговори със Сърбия по Клъстер 3, който се отнася до конкурентоспособността и приобщаващия растеж“. Това заяви еврокомисарят по въпросите на политиката на добросъседство и разширяването Оливер Вархей. Думите му дойдоха по време на Конференцията на парламентарните комисии по въпросите на ЕС (COSAC) в Будапеща.

Още: Комисарят по разширяването на ЕС ще разговоря с представители на македонските българи

Вархей говори за текущото състояние на процеса на разширяване на ЕС и изрази убеждението си, че следващата Европейска комисия (ЕК) ще бъде „Комисия по разширяването“. Той също така посочи, че ЕК е започнала вътрешен процес на оценка на програмите за реформи, водени от Плана за растеж за Западните Балкани. Комисарят заяви, че е в ход заключителната фаза за представяне на предложенията за одобрение от Съвета на ЕС.

Той се спря и на диалога между Сърбия и Косово, заявявайки, че се очаква двете страни да продължат усилията си за устойчиви усилия за деескалация. Еврокомисарят оцени, че е налице ясен импулс за присъединяването на региона към ЕС. „ЕС е динамично ангажиран в осигуряването на европейска перспектива за Западните Балкани, с ясното разбиране, че нашият Съюз може да бъде завършен само с присъединяването на този регион", каза Вархей, цитиран от БГНЕС.

Още: Вархей: ЕК с нов план за икономическо ускоряване на Западните Балкани

"Що се отнася до Сърбия, нашата оценка остава, че преговорите трябва да започнат по конкурентоспособността и приобщаващия растеж, т.е. по Клъстер 3", каза комисарят. Той отбеляза, че сръбското правителство е подчертало, че е ангажирано с ускоряването на реформите, свързани с присъединяването към ЕС. Вархей добави, че в настоящия геополитически контекст е от съществено значение Белград да покаже стратегическата си насоченост към ЕС. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес