Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валенса иска ЕК да съди Полша за съдебната реформа

01 юни 2018, 15:57 часа • 1255 прочитания

Лех Валенса призова Европейския съюз да заведе дело срещу Полша за спорната съдебна реформа, в която Брюксел вижда заплаха за демокрацията и върховенството на закона.

"Настойчиво призовавам Европейската комисия да разгледа въпроса за закона на Върховния съд на Полша пред Съда на Европейския съюз", пише бившият президент и носител на Нобелова награда за мир във в."Газета Виборча".

74-годишният политик е много критичен към управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), която, наред с други промени, възнамерява да поеме правомощия да освобождава съдиите от Върховния съд, преди да изтече мандатът им.

Мярката, приета през декември, която предстои да влезе в сила следващия месец, е част от пакет от промени на ПиС, за които критиците казват, че ерозират демократичните стандарти и върховенството на закона.

"Това нарушаване на независимостта на полските съдилища заплашва да има негативни последици не само за Полша, но и за останалите членове на ЕС", пише Валенса, който ръководеше движението "Солидарност", което доведе до мирно прекратяване на комунизма в Полша, предаде БГНЕС.

Полското правителство каза, че промените са необходими за борбата срещу корупцията и промени в съдебната система, белязана от комунизма.

През декември Брюксел започна процедура, която може да доведе до отнемане правото на глас на Полша в ЕС, ако продължи с реформите, за които се смята, че представляват „системна заплаха“ за върховенството на закона.

Въпросът ще бъде обсъждан от външните министри на страните от ЕС на 26 юни преди срещата на върха на лидерите от ЕС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес