Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксините - новата надпревара във въоръжаването

05 март 2021, 21:50 часа • 4017 прочитания

Ваксините за COVID-19 не са само желани като защита от смъртоносния вирус, те са и валута в битката за глобално влияние, твърдят експерти. Докато Съединените щати пестят ваксините си само за американци, а европейците се борят с доставките, Пекин и Москва, както и Индия, подобряват своя престиж, споделяйки запасите от ваксини с бедни, уязвими страни.

"Инжектирането на тези ваксини в ръцете на милиарди хора сега е най-належащото предизвикателство за международната общност. Това е, по някакъв начин, "новата надпревара във въоръжаването", според изследователския орган "The Soufan Center“, цитиран от БГНЕС.

Китай, който вече беше поведе в играта в началото на пандемията с разпространението на маски, снабди няколко държави с ваксини, някои от тях безплатно. Около 200 000 дози отидоха за Алжир, Сенегал, Сиера Леоне и Зимбабве, 500 000 за Пакистан и 750 000 за Доминиканската република.

"Китай успя да се представи като шампион пред южните страни в момент, когато северът показа пълен егоизъм", каза пред АФП Бертран Бади, професор по международни отношения в университета Science-Po в Париж.

Междувременно Русия с гордост разпространява своята ваксина Спутник V, кръстена на първите сателити, изстреляни от Съветския съюз. Първоначално подигравана в Европа, ваксината придоби доверие след положителна оценка в медицинското списание "The Lancet“. Три държави от ЕС - Унгария, Словакия и Чехия, вече избраха руската ваксина без да чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата, тъй като Европа се бори с дълги закъснения в доставките на ваксини.

"Средство за възстановяване на властта“

"За Русия да покаже на света, че в крайна сметка е пострадала по-малко от коронавируса от САЩ и че е далеч по-ефективна от западноевропейските страни, е начин да си върне властта", каза Бади пред АФП. "В международните отношения имиджът, който проектираш, е решаващ", каза той и добави, че руският президент Владимир Путин има "маниакална воля да възстанови руската власт, да установи паритет със западния свят и да бъде уважаван".

Русия обаче е възпрепятствана от ограничения си производствен капацитет и трябваше да подели ползите от новото глобално влияние с Китай. Пекин помогна на Сърбия да стане лидер във ваксинацията срещу COVID-19 в континентална Европа. Унгария поръча 5 милиона дози от Sinopharm China, достатъчни да ваксинира една трета от нейното население.

"Пекин свързва мерките за борба с пандемията от COVID-19 в страните получатели на помощта с перспективата за сътрудничество след пандемията в рамките на BRI“, масивният инфраструктурен проект "Един пояс, един път“, според SWP, германска фондация за политически изследвания. "Преди всичко Пекин иска да бъде възприет в международен план като „отговорна велика сила“, твърдя тя.

"Трето полувреме"

Индия, която е гигант в производството на ваксини, започна да снабдява своите съседи като Непал, Бангладеш и Шри Ланка. По-малките страни също използват ваксините като дипломатически боеприпаси. Израел, считан за световен шампион по ваксинация, доставя дози на Хондурас, а също и на Чехия, която планира да открие дипломатическо представителство в Йерусалим. Обединените арабски емирства доставят дарения на Ивицата Газа, палестинска територия под израелска блокада, и на Тунис. ЕС изостава дипломатически, но надпреварата не е приключила, според висш дипломат от общността.

"Руснаците и китайците поемат "по доста неконтролиран път, без да извършват всички стъпки за валидиране", каза дипломатът. "Това обаче е маратон, ще има второ полувреме, може би дори и трето", заключи той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес