Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Украйна разследват контрабанда на ваксини

06 януари 2021, 20:40 часа • 1787 прочитания

Украинският президент Владимир Зеленски разпореди разследване на твърденията, че избрани служители са контрабандирали коронавирусни ваксини в страната, за да им се поставят тайно, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Заповедта последва твърденията на бизнесмена Михайло Бродски, че някои депутати и вероятно дори премиерът Денис Чмигал са получили ваксината Pfizer-BioNTech в частна клиника в Киев.

„Наредих на службите за сигурност да проверят незабавно информацията за предполагаема контрабанда на коронавирусни ваксини“, написа Зеленски в в Телеграм. "Ако някой наистина е имал идеята да внася ваксината тайно и в противоречие със закона да я продава, трябва да има възможно най-жестоката реакция", добави Зеленски.

Досега Украйна не е получавала дози ваксини по официални канали. В публикация на своя новинарски уебсайт "Обозревател" Бродски каза, че дозите на ваксината са донесени от Израел с чартърен полет в края на декември на цена от 2500 евро за две дози на човек.

Чмигал написа в Телеграм, че планира да бъде ваксиниран само след като в Украйна пристигнат одобрени препарати и се използват при служители за грижи и уязвими хора.

Една от най-бедните европейски страни, Украйна заяви в края на декември, че ще купи почти два милиона дози от китайската ваксина CoronaVac, но не е посочила дата, в която те ще бъдат доставени.

Киев е критикуван за това, че не е осигурил доставки на западни ваксини като тези на Pfizer-BioNTech или Moderna, считани за по-надеждни. Украйна също така осигурява осем милиона дози ваксина чрез програмата на Световната здравна организация Covax за по-бедните страни, които трябва да бъдат доставени през пролетта.

С изтощена здравна система до сряда Украйна регистрира 1,1 милиона случая на коронавирус и 19 357 смъртни случая при население от около 40 милиона.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес