Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сицилия обявиха извънредно положение заради имигрантите

15 октомври 2013, 17:50 часа • 18217 прочитания

Губернаторът на Сицилия обяви извънредно положение заради големия брой имигранти, с които властите трябва да се справят, предаде БГНЕС.

Италианският военноморски флот съобщи, че е спасил близо 300 имигранти от две лодки близо до остров Лампедуза във водите между Либия и Сицилия. Първата, на около 100 км южно от острова, превозвала 80 имигранти, съобщи военноморският флот в комюнике. Втората била заплашена от потъване с 210 души на борда. Това станало на 45 мили от острова.

Последните спасителни операции стават един ден след като Италия съобщи, че увеличава патрулите след смъртта на стотици имигранти, плаващи в претъпкани лодки. Всички те били превозвани към Лампедуза, съобщи военноморският флот.

В петък най-малко 33 души загинаха, когато лодката им се преобърна между Малта и Лампедуза. Една седмица по-рано над 350 имигранти се удавиха при друг инцидент край острова. Преди време Италия поиска помощта на ЕС, за да се справи с хилядите отчаяни имигранти, които всяка година пристигат на плажовете й. Мнозина от тях са семейства, бягащи от войната и бедността в Африка и Близкия Изток, които се надяват на по-добър живот в Европа.

Загиналите в последно време имигранти накараха страната отново да поиска помощ от ЕС. Вчера италианският министър на отбраната Марио Мауро заяви, че Италия смята да утрои присъствието си в Южното Средиземноморие. "Нуждаем се от силни действия, за да спрем тези инциденти", заяви той пред италианската агенция Авенире.

Говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Лампедуза заяви пред Би Би Си вчера, че Италия също планира да увеличи капацитета си за настаняване на имигранти от 8000 на 16 000. По данни на ООН около 32 000 имигранти са пристигнали в Малта и Италия тази година.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес