Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В сепаратистката ДНР украинският език повече няма да се изучава от новата учебна година

02 юни 2023, 09:44 часа • 1711 прочитания

От тази есен украинският език спира да се изучава в училищата в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Ръководителят на сепаратисткото формирование Денис Пушилин обяви по време на форум "Каква Украйна ни трябва?", че нито един клас в училищата на ДНР не е избрал украинския език като избираем предмет.

Пушилин твърди, че е била предоставена възможност да се избират не само украински, но и различни други езици като факултативни учебни предмети, но интерес, по думите му, не е имало, цитира го контролираната от Кремъл руска агенция ТАСС

За това как процедират руските и проруски власти в окупираните части на Украйна по отношение на учащите се обаче има много свидетелства. В Мариупол, например, учениците са задължени да пишат по предварително раздадени им шаблони благодарствени писма на руски войници, че са ги "освободили", а също така са длъжни задължително да прочетат списък с книги от времето на СССР. ОЩЕ: В Мариупол принуждават украинските ученици да пишат благодарствени писма на руските войници, че са ги "освободили"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес