Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ почнаха да гледат по-сериозно на евентуален разпад на ЕС

05 януари 2016, 13:45 часа • 11641 прочитания

Отделянето на Великобритания от Евросъюза, за което е планиран референдум през 2016 година, може да стане първият етап на разпадането на Европа, пише The Washington Post.

"От началото до края на 2015 година Европа бе разтърсвана от кризи – терористични актове, балансиране на границата на банкрут, безпрецедентен приток на бежанци – всичко това в едно не остави и камък върху камък от единството на Европа в края на годината. И 2016 година вместо до облекчение може да доведе до разпад", пише американският вестник, цитиран от РИА Новости.

Вече съществуващите проблеми може да се засилят, а Великобритания да внесе още повече нестабилност със своя референдум. Някога перспективата за отделяне на Обединеното кралство от ЕС изглеждаше нереална, но сега шансовете се оценяват на 50:50.

Ако Европа в близко време не реши своите проблеми, то броят на британците, които искат отделяне, може да нарасне, а много експерти са на мнение, че проблемите ще се съхранят.

"Като се отчита, че по всякакви обективни оценки ЕС е потънал в хаос, аз съм шокиран, че половината от хората искат да останат", казва пред WP Чарлз Грант, директор на лондонския Център за европейски реформи.

Ако Великобритания все пак излезе от състава на ЕС, това ще бъде първият в историята на съюза случай, когато една или друга влязла в него страна е направила избор в полза на отделяне. Това напълно ще измени принципа, който по-рано се възприемаше като "неизбежно разширение" на съюза, отговорен за установяването на мира и стабилността в "исторически кървавите земи на Европа".

"Отделянето на Великобритания може да ускори по-мащабния разпад на ЕС, тъй като континенталните лидери могат да изпаднат в отчаяние и да решат, че и без това обхванатият от напрежение регион едва ли ще може да оцелее без един от своите основни членове", отбелязва изданието.

В крайна сметка Великобритания може да се саморазпусне, ако нежелаещата да напусне ЕС Шотландия поиска независимост. В тази ситуация Вашингтон също има какво да губи.

Но изглежда, перспективите за разпада на ЕС и Великобритания не плашат разтревожените британски граждани, които гледат към континента и виждат там непрекъснати проблеми. Сигурност в оставането или отделянето няма и в кабинета на Дейвид Камерън, който според прогнозите на WP може да се лиши от своя пост след референдума.

Без Великобритания, която заема пето място в списъка на най-големите икономики и армии в света, ЕС ще бъде отслабен значително и Европа в този случай ще се наложи да се откъсне от другите свои проблеми, спешно изискващи внимание, заключава The Washington Post.

Точната дата на провеждане на референдума за отделяне на Великобритания от ЕС още не е посочена.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес