Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия признаха за липса или забавяне на обещаните плащания на мобилизираните

18 октомври 2022, 10:27 часа • 2785 прочитания

Масови доклади за нередности при изплащането на обещаните суми на мобилизираните постъпват в Съвета по правата на човека към президента на Русия, призна неговият представител Кирил Кабанов, цитиран от "Медуза". Оплакванията от различни региони на страната са, че възнагражденията и обезщетенията редовно се бавят или въобще не се изплащат, както и че неправомерно се отказва на доброволците на фронта да им бъдат предоставени кредитни ваканции.

„Финансовият въпрос като цяло е много болезнен. Всеки ден се разкриват нови „нюанси“ за нарушения на преките права и интереси на гражданите. Често това е резултат от глупост/некадърност на длъжностни лица или е заради несъвършенство (необмисленост, неподготвеност) на самите процедури. Ясно е, че може да има затруднения от техническо естество, но на хората нищо не им се обяснява. И това е основният проблем“, написа Кабанов в своя телеграм канал.

ОЩЕ: На лов за мобилизирани: В Санкт Петербург военни устройват капани на мъжете по входовете (ВИДЕО) 

След началото на мобилизацията регионите на Русия започнаха да въвеждат различни обезщетения за мобилизираните. Една от най-разпространените мерки е еднократното плащане, определено от местните власти. Размерът му, в зависимост от региона, е от 100 до 300 хиляди рубли. Според Кабанов точно тези еднократни плащания са "пример за дискриминация на регионален принцип" затова той призова да се намери решение на проблема на федерално ниво дори за най-"незначителните проблеми на мобилизираните и техните семейства".

ОЩЕ: Комично: В Санкт Петербург военни гониха мъж, за да го мобилизират (ВИДЕО) 

Другият проблем, по думите му, е отказът на банките да предоставят кредитни ваканции на доброволците, позовавайки се на закона, който не споменава тази категория граждани. „Военните комисари не са запознати с проблема, следователно те не с умисъл могат да заблудят гражданите относно тези така наречени ваканции“, пише Кабанов.

В края на септември Държавната дума на Руската федерация прие закон, предвиждащ кредитни ваканции за мобилизираните. Според закона договор с банка може да бъде променен, ако е сключен преди началото на мобилизацията в Русия или преди сключването на контракт с военната служба.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес