Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия отнемат задграничните паспорти на чиновници и служители на държавни компании

10 март 2023, 16:47 часа • 1905 прочитания

От началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. много служители на руски ведомства и държавни компании са били ефективно ограничени да пътуват в чужбина.

В някои случаи те са били директно помолени да предадат паспортите си "за съхранение", а на несъгласните е било предложено да си подадат молби за напускане. Това пише "Настоящее время", цитирайки изданието "Система", което се е свързало с трима източници, пожелали анонимност, тъй като нямат право да споделят тази информация с медиите - източник от ръководството на една от държавните корпорации, служител на регионалната власт и управител на туристическа компания, свързана с VIP почивки. 

Първоначално паспортите са били отнемани на държавни служители на ръководни постове, а по-късно и на сътрудници с достъп до второ ниво на секретност (нивата са общо три), казва Александра Прокопенко, служител на Германския съвет по международни въпроси (DGAP). 

Според събеседниците на "Система" в някои се е изисквало паспортите да бъдат предадени за съхранение на Федералната служба за сигурност (ФСБ) докато в други - в специален отдел по местоработата. В някои случаи служителите на ФСБ са намеквали, че в случай на отказ да се предаде паспорта, тй може да бъде "анулиран", въпреки че не е известно дали действително е имало подобни случаи.

ОЩЕ: Компаниите, които останаха в Русия - не могат или не искат да напуснат? (СНИМКИ)

Така или иначе няма единен ред за отнемането на задграничните паспорти, отбелязват събеседниците на изданието. В някои случаи въпросът се ограничава до строга препоръка да се избягват почивки в чужбина, в други напълно се забранява да се пътува извън Руската федерация, а в трети се разрешават пътуваня единствено в рамките на Евразийската икономическа зона, която включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия, или в ОДКБ (страните от Организацията на Договора за колективна сигурност).

Бивш служител на една от държавните банки също разказа за забрана за пътуване в чужбина, ноа по думите му забраната не е пълна, а е въпрос на допълнително одобрение от компанията. Друг федерален служител разкрива, че забраната важи за всеки, който има поне някакво ниво на достъп до държавни тайни и дори да е се изисква предаването на паспорта, всички служители са наясно, че ако си подадат заявление за пътуване в чужбина, то просто няма да бъде подписано от ръководството.

ОЩЕ: Руски олигарси поискаха от Путин да отмени присъдите за пране на пари 

В руските министерства имат индивидуален подход: на някои служители е разрешено да пътуват „по уважителни причини“, например, в Обединените арабски емирства, но със задължението да попълнят "командировъчен отчет" след завръщането си. Съществува и такава схема, казват източниците - преди да излезе в отпуск, държавен служител подписва уверение, че няма намерение да посещава чужди страни, но въпреки това заминава, а след завръщането си докладва, че си е променил плановете.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес