Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия оставят цветя пред съществуващи паметници за загиналите в Днипро, властите ги махат (ВИДЕО И СНИМКИ)

20 януари 2023, 10:15 часа • 3019 прочитания

В различни градове в Русия хората оставят цветя пред съществуващи паметници в знак на почит към загиналите след ракетния удар в Днипро

Местните жители палят свещи и оставят икони и бележки за невинните жертви на руската атака. 

Цветя бяха оставени и пред паметника на Леся Украинка в Москва, пред паметника на Тарас Шевеченко** в Новосибирск, в Краснодарск и Санкт Петербург. 

На някои места цветята изчезват. Активистът от Краснодарск Виталий Вотановский се обърнал в полицията заради сутрешна кражба на цветята пред паметника на Таас Шевченко, съобщи Телеграм-каналът SOTA.

*Леся Украинка e истинско име Лариса Петривна Косач е известна украинска писателка, драматург и преводач. Първоначално творбите ѝ включват фолклорна и традиционна лирика, по-късно импресионистична лирика за природата и накрая историческа поезия.

** Тарас Шевченко е известен украински поет, писател, художник и политически деец. Литературното му наследство се смята за основа на украинската литература. Шевченко е оставил литературни произведения на украински и руски език, а също така и произведения на живописта. През 1923 г. Тарас Шевченко е приеман за първоучител на българската поезия с оглед влиянието, което е оказал върху творчеството на Петко Славейков и Любен Каравелов.

Цветя в Москва за жертвите в Днипро – следва арест, твърди руски източник

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес