Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Рим въвеждат режим на водата заради сушата

22 юли 2017, 21:00 часа • 2032 прочитания

Недостиг на питейна вода заплашва италианската столица заради сушата. Това предупреди в събота областният президент Никола Дзингарети, предаде телевизия РАИ нюз 24.

За съжаление това е истинска трагедия: равнището на езерото Брачано се понижи до катастрофално в екологично отношение равнище, поясни Дзингарети пред журналисти.

Римската градска служба за водоснабдяване „Асеа” взима само 8% от необходимата му вода от това езеро, но вече готви режим на подаването на водата към жителите на Вечния град.

Дзингарети предложи да бъде поканен президентът на САЩ Доналд Тръмп на бреговете на езерото, „за да разбере значението на договореностите за климата”.

Брачано е на 32 км северозападно от Рим. Площта му е 56,76 кв.км и е на 8 място по големина в Италия. Дълбочината му достига 156 метра. Свързано е с Ватикан с древния аквадукт на император Траян.

В началото на юни Тръмп обяви, че страната му излиза от Парижкото споразумение за климата, постигнато през 2015 година. Той смята, че чрез договора се преразпределят американските богатства в полза на други страни и може да причини загубата на 2,7 милиона работни места в САЩ до 2025 година.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес