Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Париж почетоха паметта на принцеса Даяна

31 август 2012, 16:19 часа • 43945 прочитания

Ги Жерал донесъл диви цветя от градината си и поема, която написал за Даяна, оставяйки ги внимателно до останалите вещи, обсипващи импровизирана гробница в Париж за покойната принцеса. Тя почина на днешния ден преди 15 години.

65-годишният мъж е един от многобройните туристи и почитатели на Даяна, който мина покрай мястото точно над подлеза, където принцесата загина в автомобилна катастрофа заедно с приятеля си Доди ал-Файед.

"Незабравима Даяна", "Живот, изпълнен с любов", "Вече 15 години" можеше да се прочете на малките бележки поставени в основата на местен монумент, копие на факела на Статуята на свободата, който почитателите на Даяна възприеха като неформален мемориал.

Без да забелязват врявата от трафика в тунела под моста Алма, северно от река Сена, посетители от Бразилия, Южна Африка или Канада, се навеждаха, за да прочетат посланията, поставени между снимки и изкуствени цветя.

Както прави всяка година от 1997 г. насам, Жерал изминал двучасовия път от Орлеан, южно от Париж, за да отдаде своята почит. "Даяна е вдъхновяваща фигура за всички нас. Тя ми носи спокойствие и сила", казва с усмивка маталургът, който планира да прекара между четири и пет часа на гробницата.

"Вече 15 години, времето спря, както и сърцето ми". Така започва поемата, която той написал в нейна памет. "Но за всички, които обичат, времето е вечно". Южноафриканският бизнесмен Роби Теенг и съпругата му Тереса също са запазили последния ден от обиколката си на Европа, за да отдадат почит на Даяна.

"Преди 15 години беше истински шок", казва 53-годишният бизнесмен, който се занимава с търговия на железарски стоки. "Спомням си отлично онази нощ. Хари и Уилям - техните деца бяха на същата възраст като нашите. Събудих жена ми, не можехме да спим. Тя ни беше отнета безнадеждно рано. Мисля, че тя означаваше много не само за семейството си, а за света. Така че нашият приоритет днес беше да дойдем тук", разказва Теенг.

Внезапната смърт на принцесата била удар за 66-годишната лекарка от Шри Ланка Прияни Виджесинге, която сега живее в Париж и събирала вещи, свързани с Даяна, още след кралската сватба с Чарлз през 1981 г. "Тя е единствената Даяна, няма да има друга. Не зная защо ни беше отнета", казва жената.

Редактор: Ина Попова

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес