Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Женева започват преговорите за обединението на Кипър

09 януари 2017, 11:50 часа • 699 прочитания

Лидерите на кипърските гърци и турци Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ трябва да се срещнат днес (09.01.) в Женева, за да продължат разговорите за обединение на Кипър, съобщава МИА.

На срещата ще се търси решение на проблема за разделения средиземноморски остров. Днес е първата от шестте предвидени срещи между двата лидери. Те ще продължат до 11 януари.

Разговорите ще засегнат теми, свързани с имуществото на двете общности, управлението, сигурността и гаранциите, икономиката в светлината на европейските норми, финансовите операции в контекста на решението и разпределението на територии на острова, съобщи БТА.

Преките преговори за обединение на острова се водят под егидата на ООН няколко десетилетия. За 12 януари в Женева е планирана конференция с участието на двете общности. Ще присъстват също на представители на страните гаранти за сигурността на Кипър - Гърция, Турция и Великобритания и на ЕС. 

Под въпрос е участието на гръцкия премиер Алексис Ципрас и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Смята се, че Великобритания ще изпрати външния си министър Борис Джонсън. 

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес