Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Италия разбиха група, промивала мозъци на деца с електрошок, за продажба на приемни родители

28 юни 2019, 12:47 часа • 7945 прочитания

Италианската полиция е арестувала 18 души, сред които - кмет, лекари и социални работници, по подозрение, че са промивали мозъка на деца от уязвими групи, като ги карали да мислят, че са насилвани от родителите си. Целта е била децата да бъдат предадени на приемни родители, съобщи The Guardian.

Разследването на случая е започнало през 2018 година и е разкрило престъпна мрежа от лица, извършващи социални услуги, които използвали методи, в това число електрошок, за да накарат децата да повярват, че са били подложени на сексуално насилие. 

За да промият мозъка на децата, арестувани подправяли детските рисунки да изглеждат така, сякаш имат сексуален подтекст и използвали електрошокова терапия като "малка машинка за памет" за създаването на фалшиви спомени за жестоко отношение.

Социалните работници предавали децата на приемни семейства в замяна на пари в брой, докато подаръците и писмата от истинските им родители са били скривани. По-късно те са открити от полицията. Информацията е потвърдена от полицията в Бибиано за AFP. Сред задържаните са психолози и самият кмет на Бибиано.

"Тези обвинения, ако се потвърдят, плашат и шокират", коментира министър-председателят на Италия Джузепе Конте на срещата на Г-20 в Осака. 

Разследването е под кодовото име "Ангели и демони", съобщи  La Repubblica.

По думите на следователите целта на арестуваната група е била да вземе децата от семействата, намиращи се в затруднено социално положение и да ги даде за пари на други родители, допълва друго авторитетно италианско издание Corriere della Sera.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес